Regrete...
- Roxana-Elena Lungu
- Oct 28, 2020
- 4 min read
Updated: Mar 26, 2021

Voi începe acest articol prin a-ți aminti faptul că timpul trece în mod ireversibil.Și din moment ce știi asta, de ce amâni să trăiești cu adevărat ? De ce nu lași deoparte trecutul ?
Ai o singură viață, oferă-ți șansa de a o trăi cum se cuvine. Sinceră să fiu, nu mi-aș dori ca atunci când voi fi o bunicuță bătrână să mă gândesc la « cum ar fi fost dacă », și cred că nici voi… Avem locuri de muncă la care mergem de nevoie, ezităm să ieșim din relații toxice, ne e frică să spunem ce simțim cu adevărat, ne facem promisiuni deșarte că vom fi fericiți cândva. Și toate astea pentru că lăsăm fricile să ne controleze, acordăm mult prea multă importanță modului în care ne văd ceilalți și mult prea puțină propriilor sentimente.
În momentul în care realizezi cu adevărat acest lucru, nu vei avea decât două opțiuni : să pui piciorul în prag și să îți asculți inima, sau să te limitezi la ce ți se oferă și să trăiești cu regrete pentru tot restul vieții.

În continuare aș dori să vorbim puțin despre regrete și despre cum să le transformi într-un lucru construnctiv. Ei bine, cu toții avem momente când ne uităm în trecut și nu suntem foarte mulțumiți de anumite decizii luate. Sunt curioasă însă, dacă poți să te întorci în timp ?! Nu poți, așa-i ? Și atunci de ce îți irosești timpul gândindu-te la trecut ?!
Cu toții ne învinuim pentru că am greșit la un moment dat, sau pentru că nu am luat întotdeauna cea mai potrivită decizie. Dar cine spune că nu am acționat corect ?! Să vă dau un exemplu. Încă de când am fost admisă la facultate mi-am propus să mă înscriu într-un program de voluntariat foarte folositor pentru CV-ul meu. Ok, toate bune și frumoase până în momentul când am primit un mail de la reprezentantul programului prin care mă anunța că voi avea un interviu și mi-a fost oferită posibilitatea de a mă programa la o oră dorită de mine. Ce credeți că am făcut ? Am amânat să ma programez până când a fost prea târziu și da, am ratat ocazia.
O să vă întrebați de ce v-am dat acest exemplu. Am regretat ? Pe moment da, m-am certat singură, mi-am reproșat lipsa de curaj. Regret acum decizia luată ? Well, aici voiam să ajung… nu, nu regret deloc. Nu regret pentru că a fost decizia cea mai bună în acel moment și nu regret pentru că încă am ocazia să mă înscriu, chiar dacă nu în acest an. Ceea ce trebuie să înțelegi este faptul că nu luăm niciodată o decizie greșită, așadar ce rost își au regretele?! Din moment ce ai luat acea decizie, înseamnă ca în acel moment a fost cea mai bună.

Odată cu trecerea timpului ne maturizăm, începem să gândim diferit, să avem altă perspectivă asupra anumitor lucruri. Deci noi de acum suntem diferiți de noi din trecut și trebuie să conștientizăm faptul că, deși actiunile noastre din trecut nu coincid cu valorile în care credem acum, asta nu înseamnă că atunci nu am luat decizia corectă sau că aveam un mod de gândire greșit.
Greșit este faptul că acordăm prea multă importanță lucrurilor pe care nu le-am făcut cum trebuie și ancorându-ne în trecut ignorăm prezentul, ignorăm lucrurile care au cu adevărat valoare cum ar fi stima de sine. Astfel ne lăsăm controlați de frica de eșec, de stres, de tot felul de sentimente negative și ne distrugem singuri șansa de a evolua, de a deveni cea mai bună variantă a noastră.
În mod normal, regretul nu este o emoție/un sentiment constructiv, cel puțin nu atunci când este dus la extrem și îl lași să te controleze. Însă, în unele situații putem folosi această părere de rău pentru a ne impulsiona. De exemplu dacă pierdem ocazia de a face ceva ce ne place din diferite motive, la un moment dat vom realiza faptul că am lăsat acțiuni exterioare să ne influențeze și în viitor vom acorda mai multă importanță sentimentelor și nevoilor noastre, motivându-ne să ducem la bun sfârșit decizia luată. Deci de ce să ne sabotăm propriul progres când putem transforma regretele, sau mai bine zis unele decizii, în lecții de viață ?! Pentru că, deși nu poți schimba trecutul, poți face lucrurile mai bune pentru viitor.
“Nu lăsa regretele să te controleze!” Ok, ușor de zis, nu ? Dar cum facem asta ?! De fapt este destul de simplu dacă ai măcar un strop de încredere în tine, întrucât totul constă în asumare. Atâta timp cât îți asumi faptul că ai luat o anumită decizie, atunci regretul deja nu își mai are locul în discuție. Totuși, doar pentru că îți asumi propriile hotărâri, nu înseamnă că ești liber să faci orice. Da, ai libertatea de a face tot ceea ce dorești, atâta timp cât nu distrugi libertatea altor persoane, dar asta e altă discuție.
Voi încheia acest articol cu speranța că v-ați regăsit în ceea ce am încercat să transmit sau cel puțin că v-am provocat să vă gândiți la modul în care regretul vă controlează sau nu, viața.

Comments